Γ.Στασινός για Πολυτεχνείο

Με αφορμή την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τιμούμε τους αγώνες όσων συμμετείχαν στον μοναδικό αυτό αγώνα, όσων διεκδίκησαν με αυταπάρνηση την ελευθερία, τη Δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή για όλη την κοινωνία. 50 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν ξεχνάμε τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές, αλλά εμπνεόμαστε από το λαμπρό παράδειγμά τους.

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν ισχυρά και οδηγούν, ακόμη και σήμερα, τον βηματισμό μας. Βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας, καθώς μέσα από την εργασία μας, την παραγωγή γνώσης και την έρευνα, μέσα από την ελεύθερη σκέψη και πρωτοβουλία, διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον προόδου και ευημερίας.

Τον Νοέμβριο του 1973, το Πολυτεχνείο αποτέλεσε όχι μόνο την κορύφωση της αντίστασης στη δικτατορία αλλά εφαλτήριο και τοπόσημο μιας πορείας που θα άλλαζε τη χώρα, δημιουργώντας μέσα από θυσίες ένα καλύτερο αύριο για τη Πατρίδα. Η εξέγερση ήταν μία κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της βίας, του αυταρχισμού, του φόβου και του σκοταδισμού. Υπήρξε φωτεινός φάρος δημοκρατίας, συμμετοχής, υπεράσπισης ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων αλλά και συνεργασίας νεολαίας – κοινωνίας. Φοιτητές, επιστήμονες, εργαζόμενοι και τελικά όλοι οι πολίτες ξεσηκώθηκαν και πέτυχαν τελικά την ανατροπή του επαίσχυντου καθεστώτος, δίνοντας διέξοδο και προοπτική στην κοινωνία. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας και οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί, συνδέονται άρρηκτα με τα ιστορικά γεγονότα και τις αξίες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μας έχει γεννήσει, άλλωστε, η ίδια μήτρα…

Οι ατομικές και συλλογικές επιλογές που κάνουμε μέσα από το ΤΕΕ, με γνώμονα τη γνώση και την επιστήμη, συνεισφέρουν έμπρακτα στην ανάπτυξη της χώρας, όπως δείχνουν τα 100 χρόνια της ιστορίας μας. Για αυτό αταλάντευτα επιμένουμε να υπηρετούμε και να στηρίζουμε, όλα αυτά τα χρόνια, την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδίως των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και του επαγγέλματος του μηχανικού.  Όλοι μαζί συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των ευκαιριών που μας προσφέρει η εποχή μας και απαντάμε στις έντονες προκλήσεις των καιρών με εφόδια τα διδάγματα και τις αξίες του παρελθόντος.

Σήμερα, για ακόμα μία φορά, στεκόμαστε μπροστά σε μία νέα πρόκληση, αυτή της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Έχοντας βαθιά ριζωμένο μέσα μας το μήνυμα του Πολυτεχνείου για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινή προκοπή διεκδικούμε την ευημερία για όλους, που αποτελεί άλλωστε τη μοναδική εγγύηση για κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ ως Τεχνικού Συμβούλου της Ελληνικής Πολιτείας, μας υπαγορεύει να είμαστε αρωγός του Κράτους, μέσα από προτάσεις, κριτική αλλά και δράσεις και πράξεις, στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός κοινού καλύτερου μέλλοντος με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στα 100 χρόνια της διαδρομής του, το ΤΕΕ ήταν πάντα «παρών» σε κάθε κρίσιμο ορόσημο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Σήμερα, για ακόμα μία φορά, ο τεχνικός κόσμος της χώρας στέκεται αποφασιστικά στο ύψος των περιστάσεων διεκδικώντας την ανάπτυξη με όρους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας, για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που έρχονται και θα έρθουν, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές. Ένα καλύτερο περιβάλλον που θα αφορά όλους μας, μηχανικούς και επιστήμονες, νέους και ηλικιωμένους, εργαζόμενους και ανέργους, επιχειρηματίες και ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν ενεργά στη χώρα. Με λίγα λόγια, θα συμπεριλαμβάνει κάθε πολίτη και θα είναι προϊόν της συμμετοχής του, επιστέγασμα της δουλειάς και της προσφοράς του, επάξιο των προσδοκιών του.

Γιατί καμία κοινωνία δεν ευημερεί με εξαιρέσεις.

Γιατί η κορυφαία τιμή που αξίζει στους αγώνες και τις θυσίες όσων συμπορεύτηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα να διεκδικούμε την πρόοδο, οικονομική και πνευματική, σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.